Szorongás

szorongás

Szorongás

A túlzott szorongás pszichológiai betegség. Természetesen a szorongásnak is van normális mértéke, de ezen túl már patologikus, nem a normalitás keretei közé tartozó szorongásról beszélünk. Akkor válik problémává, ha a nyugtalanságérzet az élet minden területére átterjed, és általános, mindennapos érzéssé válik, amely azonosítható külső ok nélkül is létrejön, gátolja a normális élet működését. Tehát nem egyenlő a félelemmel, aminek van pontos külső oka. A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzet, amikor az ember látszólag semmiféle befolyással sincs a történésekre. A szorongást testi tünetek kísérhetik. Ilyen lehet: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság. Érzelmi komponensei: nyugtalanság, izgatottság, érzékenység, álmatlanság vagy rossz álmok sorozata. A szorongás oldásában pszichológusi segítség javasolt.

Ha a szorongás folyamatossá válik, beépül a személyiségbe. Erre a gének is rásegíthetnek, mivel a szorongásra való hajlam velünk születik, azonban kedvező körülmények között nem aktiválódik. Gyakran egy csendesebb, nyugodtabb késő kamaszkor után, a korai felnőttkorban, szinte villámcsapásszerűen jelenik meg a szorongás, látszólag a semmiből érkezve. De ha a dolgok mögé nézünk, mindig megtaláljuk az okot, amelyből a szorongás újjáépült.

A párkapcsolat gyakran aktiválja a szorongást

Gyakran a párválasztás során jönnek elő a régi problémák. A társ aktiválja az anya-apa emlékeket, és azokat a megoldatlan konfliktusokat, amelyről azt hittük, a hátunk mögött hagytunk. Ismét előtörnek a rég elfeledettnek hitt szorongások, és könnyen beleszorulunk egy megismétlődő konfliktusba. Ismeretes, hogy a lányok gyakran olyan férjet választanak, mint az apjuk, vagy a fiúk olyan asszonyt, mint az anyjuk. Ez általában akkor is így van, ha az apai ill. az anyai kapcsolat messze nem volt problémamentes.Ezeket a konfliktusokat sem megoldani nem tudjuk, sem magunk mögött hagyni, viszont folyamatosan ismételgetjük őket. A szorongás ettől tovább erősödik, átalakulhat pánikká, depresszióvá, kényszerré, testi tünetekké.

A szorongás oldása – az apai (netán anyai) vonalat követve – gyakran alkohollal, cigarettával történik, ami hosszú távon az egészséget veszélyezteti.

www.skultetiszabo.hu

Budapesti pszichológus, pszichológus budapest, pszichológus Budapestpszichológus budapest, pszichológus Budapest, Budapesti pszichológus, pszichológus budapest, pszichológus Budapest, pszichológus budapest, pszichológus budapesten, Pszichologusok Budapesten, Skultéti-Szabó Katalin pszichológus,