Neurózis

neurózis

Neurózis

A neurózis szorongással járó funkcionális mentális zavar. Mivel a neurózist nem kísérik hallucinációk, illetve téveszmék, nem esik kívül a társadalmilag elfogadott viselkedési normákon. A pszichoneurózisban (neurotikus zavarban) szenvedő betegeket neurotikus személyiségnek nevezzük.

Mint betegség, a neurózis szorongás, tudattalan konfliktusok és egyéb mentális problémák fizikális és pszichés megjelenésének együttese, mely bizonyos esetekben fizikai tünetekkel is járhat (pl. hisztéria). A pszichoanalitikus megközelítés szerint a neurózis az ego személyiségrész védekezési mechanizmusának következménye.

A vegetatív neurózis a beteg számára gyötrődést okozó testi tünetek összessége, melyeket testi kórokkal magyarázni nem lehet, szorongásos tünetek, pánikbetegség része lehet.
A tüneteket akarattal sem előidézni, sem megszüntetni nem lehet. Teljesen váratlan helyzetekben tör a betegre. A tünetek miatt mindenféle kivizsgáláson részt vesznek, de leleteik negatívak.
A kezelése igen nehéz, pszichiáter, pszichológus bevonása szükséges. Súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres terápiára, enyhébb esetben az alábbiak is segíthetnek pl. relaxációs tréning, biofeedbecak tréning, meditácio, jóga, kognitív terápia. Mindenképpen szakember vezetésére van szükség. Manapság már ezek országszerte elérhető lehetőségek. Először beszéljenek pszichiáterrel, kérjék ki annak tanácsát a megfelelő terápia kiválasztásában.

A betegséget elsőként egy skót orvos, William Cullen jegyezte fel 1769-ben mint “érzelmi és motivációs zavar”-t, melyet az idegrendszerre gyakorolt hatás okoz. Ez számára többféle idegrendszeri zavart és tünetet jelentett, melyekről úgy vélte, hogy nem magyarázhatóak pusztán fiziológiai tünetekkel. A kifejezés pontos, ma is használt definícióját mintegy száz évvel később végül Carl Jung és Sigmund Freud alkotta meg, melyet jelenleg is használ a kortárs pszichológiai és pszichiátriai szakirodalom.

A neurózis viselkedési tünetei

Fóbiás cselekvések
Impulzív és megrögzött cselekvések
Letargia
Kognitív problémák
Megszállottság, fantáziálás

A neurózis interperszonális tünetei

Társfüggés
Agresszivitás
Skizoid izoláció
Szocio-kulturális illetlen viselkedés formájában

A neurózisnak főbb formái: szorongásos neurózis, pirománia, kényszercselekvések, hisztéria és fóbiák sora.

www.skultetiszabo.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapesti pszichológus, pszichológus budapest, pszichológus Budapestpszichológus budapest, pszichológus Budapest, Budapesti pszichológus, pszichológus budapest, pszichológus Budapest, pszichológus budapest, pszichológus budapesten, Pszichologusok Budapesten, Skultéti-Szabó Katalin pszichológus,