Boldogtalanság

pszichologus budapest boldogtalanság

Boldogtalanság

A boldogtalanság látszólag testi és lelki okokra is visszavezethető, bonyolult képletnek látszik, de valójában egy “veszteség, gyász” szindróma. Boldogtalanok akkor vagyunk, ha úgy érezzük, nem teljes az életünk, hiányzik belőle valami vagy valaki. Az ember önmagában komplex lény, mégis fontos számára a társas létezés és materiális lét hiányainak kielégítése. Az ember szociális társas létformája első helyén a választott pár áll, de közvetlenül ezután a barátság, a barátok, a közvetlen környezet következik – beleértve a munkahelyi jelenlétet is. Ide sorolhatjuk a visszacsatolási reakciók által keltett siker, elismertség, megbecsülés személyiség építő hatásait is. Ha ezek az alapvető szociális kapcsolatok, csatornák, reakciók nem működnek vagy válságos  állapotba kerülnek, akkor az emberi pszichés “egészség” megbomlik és ingataggá válik a lelki közérzet.

Ugyan ez mondható el a fizikai szükséglet kielégítése kapcsán is. Ha valakinek napi szinten nem jut elegendő táplálék, ivó- vagy fürdővíz, napfény esetleg folyamatos testi eredetű fájdalmak gyötrik, triviális, hogy belső feszültségek, komfort hiányérzet jelentkezik.

A boldogtalanság érzet jelentkezése kapcsán elsődleges felmérni a lelki hiányokat és ennek megfelelően megválasztani a megoldást. Önmagában a jelenséget kezelni nem lehet, de vizsgálhatók a kiváltó okok illetve a szociális kapcsolódás lehetséges zavarai.